All for Joomla All for Webmasters
Vijesti

Kako su nam kriminalci iz HAC-a pokrali preko 20 milijuna kuna

Trojac Sapunar, Premilovac i Berket već je priznao krivnju za što su “drastično” kažnjeni- čak godinu dana zatvora koju su, pogađate, zamijenili s radom za javno dobro. Iznosi koje su pritom morali vratiti u državni proračun su sljedeći: Sapunar-3,8 milijuna kuna u gotovini i još dva milijuna u nekretninama i automobilu,
Premilovac-četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini, Berket-700.000 kuna.

Fotografija: Pixabay

HDZ je nebrojeno puta dokazao svoju sposobnost da iznjedri najveće gospodarske kriminalce od rata naovamo. Milijarde kuna građanskog novca nestalo je pod raznim upravama HDZ-ovih kadrova.

Jedna od tih pljački dogodila se i u aferi Remorker u kojem je, prema navodima USKOK-a, Božidar Kalmeta organizirao razbojničku skupinu odlučnu da pokrade što je više moguće novca od hrvatskih građana. Prema optužnici, Kalmeta je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga, tereti ga se i da je narudžbom promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske” ministarstvo koje je vodio oštetio za 600.000 kuna.

Kako su nas pljačkali pitate se? Modus operandi ove kriminalne skupine bio je prilično nemaštovit, radili su sa lažiranim fakturama za izmišljene poslove.

Najkraće rečeno, prema USKOK-ovim navodima na vrhu piramide bio je bivši ministar Kalmeta, ispod njega državni tajnici Livaković i Mikulić, a ispod njih čelnici HAC-a Josip Sapunar i Stjepko Boban. U kriminalnoj hobotnici sudjelovali su, prema navodima USKOK-a i direktori građevinskih tvrtki Viadukt, Zagorje Tehnobeton, Srtrabag. Na dnu piramide najprljaviji posao odrađivao je direktor tvrtke Remorker, Igor Premilovac.

Modus operandi bio je takav da su Livaković i Mikulić preko velikog Boss-a nalagali direktorima HAC-a da poslove daju samo onim tvrtkama koje su spremne sudjelovati u kriminalnom planu u kojem bi na kraju svi imali koristi osim građana Republike Hrvatske. Građevinske tvrtke morale su sklapati ugovore za nepostojeće poslove sa tvrtkom Remorker nakon čega bi vlasnik Remorkera Premilovac dobiveni novac dijelio između sebe i Sapunara(HAC), a Sapunar bi novac nosio Zdravku Livakoviću(ministarstvo) i u konačnici, prema novodima USKOK-a, Božidaru Kalmeti(ministar mora, prometa i infrastrukture).

Trojac Sapunar, Premilovac i Berket već je priznao krivnju za što su “drastično” kažnjeni- čak godinu dana zatvora koju su, pogađate, zamijenili s radom za javno dobro. Iznosi koje su pritom morali vratiti u državni proračun su sljedeći: Sapunar-3,8 milijuna kuna u gotovini i još dva milijuna u nekretninama i automobilu,
Premilovac-četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini, Berket-700.000 kuna.

MJESTO RADNJE: Županijski sud u Zagrebu

OPTUŽNICA: Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga, tereti ga se i da je narudžbom promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske” ministarstvo koje je vodio oštetio za 600.000 kuna.

OPTUŽENICI:

Bivši ministar prometa Božidar Kalmeta
Bivši financijski direktor Hac-a Josip Sapunar
Bvši financijski direktor Viadukta Ivan Berket
Vlasnik tvrtke Remorker Igor Premilovac
Bivši državni tajnik Zdravko Livaković
Bivši državni tajnik Milivoj Mikulić
Bivši direktor HC i HAC-a Stjepko Boban
Bivši direktor Viadukta Damir Kezele
Bivši direktor Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić
Bivši predsjednik uprave HAC-a Jurica Prskalo
Bivši član uprave HAC-a Marijo Lovrinčević
Bivši direktor sektora gradnje HAC-a Sandro Vukelić

RADNJA

Ivan Berket(VIADUKT): priznao da je sudjelovao u izvlačenju novca iz cestarskih tvrtki, potvrdio da je za pet godina suradnje s javnim cestarskim poduzećima njegova provizija zbog potpisivanja fiktivnog ugovora s tvrtkom koja je “koordinirala kooperante” iznosila oko 780.000 kuna. Posvjedočio je i da je nakon potpisivanja ugovora vrijednog 445 milijuna kuna bez PDV-a od sada optuženog direktora svoje tvrtkom Damira Kezelea doznao da su investitori tražili da se u izgradnji zaposle kooperanti sa zadarskog područja, ali i tvrtka koja će “koordinirati kooperante”, a koju “treba platiti pet posto”.

Josip Sapunar(HAC): Sve je počelo u vrijeme izgradnje Kalmetine, kada mi je došao Livaković i pitao me znam li nekog preko koga bi se to moglo raditi. Sjetio sam se Premilovca kojeg poznajem od ranije – kazao je Sapunar. Pojasnio je zatim da je Premilovac dogovarao posao s tvrtkama kao što su Vijadukt, Osijek Koteks, Strabag… Premilovčeva tvrtka Remorker tim je tvrtkama isporučivala fakture, a nakon što bi novac bio uplaćen na račun Remorkera, Premilovac ga je podizao i odnosio Sapunaru. – On je sebi ostavljao 20 posto jer je tako bilo dogovoreno. Novac sam nosio Livakoviću, Mikuliću, Kezeleu, Bobanu i Berketu. Od tog novca 30 posto sam nosio u Vijadukt. Tamo ga je preuzimao Berket, a nekada i Kezele. Preostalih 70 posto nosio sam Livakoviću.

Igor Premilovac(Remorker): Premilovac se prisjetio i da je Sapunar bio “jako oprezan” pa su malo toga “odrađivali pismenim putem”. “Nalazili bi se kod Križanićeve, rekao bi mi kome trebam, što i koliko. Kada bih vidio pare na svom računu, poslao bi ih u Austriju i vratio u gotovini umanjenu za postotak”, posvjedočio je Premilovac.

Odgovarajući na pitanja Uskoka, Premilovac je detaljno opisivao suradnju sa svakom od tvrtki iz kojih se izvlačio novac, ali i osnivanje fiktivnih poduzeća koja nisu radila ništa osim slanja lažnih faktura.

VRAĆENI NOVAC

Sapunar-3,8 milijuna kuna u gotovini i još dva milijuna u nekretninama i automobilu,
Premilovac-četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini,
Berket-700.000 kuna

KAZNE

Sapunar-1 godina zamjenjena za rad za opće dobro
Premilovac-1 godina zamjenjena za rad za opće dobro
Berke-1 godina zamjenjena za rad za opće dobro

Stjepko Boban-Dajte mi Vilu, dobit ćete posao

Travanj 2013.

Stjepko Boban kupuje građevinsku tvrtku Imolinea s kapitalom od 20.000 kn. Tvrtka Imolinea nema zaposlenika niti poslovnih aktivnosti, ali ima jednu nekretninu-luksuznu istarsku vilu s bazenom-vrijednost 500.000 eura. Nekretninu je tvrtku Imolinea kupila 2008. od Dražena Golemovića, supruga Danijele Sliško. Tadašnji vlasnik Imolineee-Petar Pećina-osnovao tvrtku i kupio vilu. Pećina je ujedno i jedan od najvećih dioničara Viadukta. Viadukt je bio jedan od najvećih kooperanta HAC-a dok je Boban bio direktor. Krug je zatvoren, Bobane, di su pare?

Komentari
komentara

Antikorupcija.hr prati i otkriva sve oblike korupcije na svim razinama društva. Pozivamo sve građane koji imaju saznanja o koruptivnim djelima da nam se jave s povjerenjem, anonimno ili s imenom i prezimenom kako bi kriminal izveli na svjetlo i primjereno ga kaznili.

Copyright © 2017 Antikorupcija.hr

To Top