Antikorupcijske novosti|

Zastrašujući je podatak o broju pokrenutih stečajnih postupaka kao direktne i indirektne posljedice predstečajnih postupaka na Linićev način.

Pred trgovačkim sudovima od 2013. pokrenuto je više od 60.000 stečajnih postupaka. U Zagrebu 24.800, Rijeci 5300, Splitu 7200, Zadru 7200, Osijeku 8500, Varaždinu 3900, Pazinu 3300, itd. O broju izgubljenih radnih mjesta možemo samo nagađati”, kaže u razgovoru za Index Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu.

Valja naglasiti kako i dalje iz predstečajnog zakona nisu uklonjene nepravilnosti na koje se tijekom posljednjih pet i pol godina ukazivalo. Kolakušić je za Index nabrojio samo nekoliko njih.

“Nepostojeći vjerovnici su temeljem fiktivnih potraživanja otpisivali stvarna potraživanja pravih vjerovnika. Novac građana je nestajao kroz porezne otpise odabranima. Državne tvrtke su prelazile u privatno vlasništvo za beznačajne iznose – nova privatizacija.

Kvazinaplata potraživanja države kroz napuhane cijene nekretnina. Omogućavanje odabranim poduzetnicima da uđu u predstečajne postupke iako nisu imali financijskih poteškoća i stvarnih uvjeta za pokretanje tog postupka. Na kraju je sve to ovjereno od strane sudova i drugih državnih tijela. Ogroman broj stečajeva poštenih poduzetnika koje su nepošteni uništili. Predstečajni postupak sam po sebi nije loš, ali napisan tako kako je napisan doveo je do devastacije hrvatskog gospodarstva”, zaključuje Kolakušić o ovoj temi.

Cijeli Intervju pročitajte OVDJE.

Comments are closed.

Close Search Window