Korupcija|

IDEJA da bi državna tvrtka Narodne novine (NN) mogla zaraditi od posla s proizvodnjom WC papira završila je s ovih dana teškim financijskim fijaskom u kojem je otplutalo, odnosno izgubljeno je oko 60 milijuna kuna ulaganja.

Kako doznaje Index, država se sprema ugasiti posebnu tvrtku koju je otvorila za proizvodnju WC papira, a na bubnju će se naći i strojevi rađeni po narudžbi plaćeni milijunima eura. Iz NN-a potvrdili su nam kako je postojeći sustav poslovanja – neodrživ. No krenimo redom.

Stroj od 4 milijuna eura postavili u Rijeku pa ga za 3 milijuna kuna prebacili u Krapinu

Državna tvrtka Narodne novine u siječnju 2015. godine osnovala je posebnu tvrtku Mekko sa sjedištem u Krapini koja se trebala baviti proizvodnjom i veleprodajom toaletnog papira i papirnatih ručnika u roli te kozmetičkih maramica u kutiji.

Kako je tada objasnio tadašnji predsjednik Uprave NN-a Davor Čović, u proizvodnji toaletnog papira krila se poslovna prilika jer su godinama prvo kupovali, a onda preko javnih natječaja preprodavali toaletni papir bolnicama, državnim institucijama i ministarstvima. Umjesto preprodaje WC papira, država ga je trebala proizvoditi.

Država je u taj posao uložila enorman novac pa je tako samo u novi stroj koji je rađen po narudžbi od jednog talijanskog proizvođača uloženo oko četiri milijuna eura. Takvih strojeva tada je bilo samo devet na svijetu. Valja reći da je taj skupi stroj bio prvo postavljen kraj Rijeke u Kukuljanovo, ali Uprava je naknadno odlučila da im se isplati platiti dodatnih 3 milijuna kuna i prebaciti sve u Krapinu. Valja naglasiti kako je taj manevar preseljenja proizvodnje toaletnog papira iz Rijeke u Krapinu bio predmetom interesa Državne revizije koja imala nimalo razumijevanja za takav potez.

Prenapuhani troškovi u dvije godine doveli do minusa većeg od 14 milijuna kuna

Na kraju, ukupna ulaganja procjenjivala su se na oko 60 milijuna kuna, a od toga samo se na strojeve utrošilo gotovo 40 milijuna kuna. Uložen je novac i u proizvodnu halu, zemljište i slične investicije. Državni ekonomisti izračunali su da bi povrat investicije mogao biti u svega pet do šest godina.

A onda je krenuo fijasko. U prvoj godini zabilježen je minus od 7 milijuna kuna. Bio je to prvi alarm da nešto u poslovnoj ideji ulaska na ionako prebukirano tržište toaletnog papira ne štima uz, naravno, prenapuhane troškove.

Tvrtka Mekko, prema financijskom izvještaju, plaća najam prostora 187 tisuća kuna mjesečno. U Kukuljanovu, gdje je prvotno trebala biti tvornica, bio je prostor Narodnih novina. Za najam strojeva plaća se 347 tisuća kuna mjesečno, a tu je i najam dvaju automobila. Uz prihode od 6,5 milijuna kuna i 20 zaposlenika, poslovna godina završena je sa 7,1 milijuna kuna gubitka.

Spas od propasti vidjeli u brendiranju marke Mekko i Nanno

Na medijske napise o propasti posla s WC papirom reagirali su iz tadašnje Uprave Narodnih novina, tvrdeći da imaju izlaz iz te situacije kao i da 60 milijuna kuna nije bačeno u vjetar.

“Radimo na marketingu i brendiranju svog proizvoda”, rekli su početkom prošle godine iz Narodnih novina. Koliko su u tome uspjeli dovoljno govori podatak kako do danas nisu poznate marke kao što su Mekko ili Nanno.

Uprava NN-a problem je htjela riješiti smjenom direktora tvrtke Mekko Ivana Cvirna i imenovanjem vršitelja dužnosti Darija Kosa. Prihodi su na kraju ipak povećani na 21 milijun kuna, ali poslovna godina opet je završila s gotovo istim minusom od 7 milijuna kun

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close Search Window