Antikorupcijske novosti|

I četiri godine nakon uhićenja , a 12 godina nakon osnutka kriminalne skupine za izvlačenje novca iz HGK još uvijek nema ni nepravomoćne presude protiv prvooptuženog Nadana Vidoševića i drugooptužene Zdenke Peternel za kazneno djelo izvlačenja preko 32 milijuna kuna preko lažiranih faktura raznih domaćih i inozemnih tvrtki. Prema USKOK-ovoj optužnici Nadan Vidoševič se tereti da je zajedno sa potpredsjednicom HGK osnovao kriminalnu organizaciju s ciljem izvlačenja novca iz HGK, novca kojeg su putem harača skupili od hrvatskih tvrtki. Nadan Vidošević godinama je bio neprikosnoveni gazda HGK, zapošljavao preko 40 savjetnika, kupovao umjetnička djela, a u slobodno vrijeme, prema optužnici, pljačkao tuđi novac.

Afera je pukla u listopadu 2013. godine kada su uhićeni Zdenka Peternel, koju sumnjiče je da je u razdoblju od 2005. do 2011. kada je bila direktorica Centra za razvoj ljudskih potencijala i pročelnica Ureda predsjednika HGK, ispred HGK potpisivala fakture za usluge koje nisu isporučene, Davor Komerički, marketinški “”stručnjak” koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK te Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ‘oprani’ novac vraćao u Hrvatsku.

OPTUŽNICA:

Pljačka 32 milijuna kuna iz HGK

OPTUŽENI:

Nadan Vidošević-predsjednik HGK
Zdenka Peternel-predstojnica ureda predsjednika HGK i voditeljica koordinacije velikih projekata
Josipa Miladinov
Jasna Mikić
Jadranka Ivčić

OSUĐENI:

*nagodili se s Državnim odvjetništvom-godina dana zatvora zamjenjena za rad za opće dobro.

Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ‘oprani’ novac vraćao u Hrvatsku.

Davor Komerički, marketinški stručnjak koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Vesna Rodić, Nekretninska savjetnica bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

KRONOLOGIJA DOGAĐAJA:

Uhićena Zdenka Peternel-17. listopad 2013.
Uhićen Davor Komerički-17 listopad 2013.
Premilovac i Komerički priznaju krivnju-studeni 2015.
Uhićen Nadan Vidošević- 12. studenoga 2013
Optužen 1. srpnja 2015.
Potvrđena optužnica 29. rujna 2016.
Pripremno ročište(odgođeno) 1. prosinac 2016
Pripremno ročište(odgođeno) 18. siječanj 2017.
Pripremno ročište 27. siječanj 2017.
Ročište(odgođeno) 16. ožujak 2017.
Ročište 22. ožujak 2017.
Ročište 10. svibanj 2017.

ISKAZI SVJEDOKA

Komerički je istražiteljima rekao da su ga 2006. Nadan Vidošević ili Zdenka Peternel, navodno se nije točno mogao sjetiti koje od njih dvoje, upitali bi li mogao izvući neke novce sa strane za određene potrebe. Navodno mu je bilo važno da nastavi suradnju s HGK pa je pristao na to. U redovne projekte HGK ubacivali su se navodno dodatni poslovi koje su “dobivale” tvrtke Igora Premilovca. Radilo se o izmišljenim, uglavnom marketinškim poslovima, koji zapravo nikada nisu odrađeni, navodi Jutarnji list. Nakon što bi Komora izvršila uplatu po fakturama, Premilovac je sredstva s računa tih tvrtki prebacivao na račun svoje tvrtke Remorker International u Pragu, što je navodno sam Premilovac priznao. Sumnja se da je podizao gotovinu s računa te tvrtke otvorene u Austriji, sebi je uzimao proviziju, a ostatak novca je davao Nadanu Vidoševiću i njegovoj desnoj ruci Zdenki Peternel.

Komerički je navodno rekao istražiteljima da ga je Nadan nakon izvlačenja novca 2006. godine pitao da li bi na isti način mogli nastaviti izvlačiti veće gotovinske iznose. Pristao je. Sada tvrdi da je kuverte s novcem odnosio u HGK i predavao ih osobno Vidoševiću i Peternel.

Negdje krajem 2006. Nadan Vidošević me pozvao u svoj ured i tražio da za njega “perem” novac. Rekao sam mu da to ne želim raditi sa svojom tvrtkom i kada sam odlazio iz ureda rekao je kako vjerojatno pozanjem nekoga tko to može raditi. Nakon toga spojio sam ga s Igorom Premilovcem, a Vidošević mi je rekao da će to operativno raditi Zdenka Peternel, a da je njemu bitno samo to da se donese nazad ono što je Komora isplatila

Komerički o uvlačenju Igora Premilovca u kriminalnu hobotnicu:

Tijekom suradnje meni je Premilovac u par navrata spomenuo da može “oprati” novac po povoljnim uvjetima i pitao me jesam li zainteresiran i mogu li mu naći klijenta. O tome s njim nisam razgovarao se dok tako nešto od mene nije zatražio Vidošević. Tada sam otišao do Premilovca pa mu rekao da vjerojatno za njega imam novog klijenta. Konačno Premilovac je bio poznat po tome što je u Hrvatskoj radio sa stotinjak tvrtki, odnosno za njih prao novac. Objasnio mi je da je to vrlo jednostavno. Da se samo treba potpisati ugovor i da on vrati iznos umanjen za 10 posto. Njegov nadimak je bio “Mister 10 posto”. Vidošević mi je rekao da to operativno dogovorim sa Zdenkom Peternel. Dogovor je bio da Premilovac novac da meni, a ja sam ga nosio u Komoru i predavao Vidoševiću, a kada njega nije bilo Zdenki Peternel.

Komerički o predaji novca Vidoševiću i Peternel:

Sjećam se da je jednom na kuverti pisalo 370.000 kuna. Vidošević i Peternel nikada nisu bili zajedno prilikom primopredaje novca. Nikada nisu ispred mene vadili novac iz kuverte niti sam ga ikada s njima brojao.

Komerički tvrdi da se u sve upustio strahujući da će, ako ne pristane, s njime raskinuti ugovor. Posao je išao bez problema sve dok poreznici 2011. nisu našli nepravilnosti u poslovanju Premilovčevih tvrtki. On je, na sastanku sa Zdenkom Petrenel i Komeričkim zatražio 150.000 eura, kako bi riješio problem s poreznom upravom.

“Na prvom sastanku Peternel je rekla kako će pitati šefa, a na sljedećem sastanku odgovorila je kako to ne dolazi u obzir”, rekao je Komerički dodavši ako je nedugo nakon toga HGK prekinuo suradnju s Premilovcem.

Trećeoptuženi u slučaju Remorker, Igor Premilovac ispričao je istražiteljima kako se novac izvlačio iz HGK putem njegove češke firme Remorker International. Rekao je kako je Vidoševićevu “desnu ruku” Zdenku Peternel upoznao preko dugogodišnjeg prijatelja Davora Komeričkog kada mu se 2006. obratio da mu “sredi” poslove za HGK.

Igor Premilovac(Remorker) o udruživanju u kriminalnu organizaciju:

Davor Komerički me prije dosta vremena pitao jesam li spreman pisati račune i ugovore za HGK i donositi keš nakon isplate. Ja sam pristao, a on mi je davao upute i informacije o događajima, iznose i druge parametre na temelju kojih sam sastavljao ugovore i slao ih u HGK. Osim tvrtke Remorker, koju sam osnovao 2004. godine u Pragu s još četiri suosnivača, s direktorima više tvrtki u Hrvatskoj koje sam ja kontrolirao, napravio sam dogovor. Ja sam raspolagao sa svim dokumentima, računima i karticama, a oni bi povremeno od mene za to dobivali sitnu naknadu. Te tvrtke su bile Pean komunikacije, Život na sjeveru, Akula savjetovanje i Novi dan – rekao je Premilovac i opisao kako je to funkcioniralo.

Klijet bi uplatio novac hrvatskoj tvrtki, a ja bih potom nazvao banku i rekao da taj iznos moram pretvoriti u eure, i novac bih uplatio na račun Remorker Internationala u Leibnizu, nakon čega bih otišao tamo, podigao keš i predao ga Komeričkom – tvrdi Premilovac.

– Moja naknada za tu vrstu poslova iznosila je 10 posto od neto iznosa na fakturi – rekao je Premilovac koji je novac donio Komeričkom.

 S Komeričkim sam se u 90 posto slučajeva nalazio na parkiralištu moje zgrade na Savici. Novac sam mu predavao zapakiran u vrećice i on ga nikad nije brojao.

Komerički ga je 2007. pitao je li voljan izvući neki novac iz HGK na što je Premilovac pristao. Novac je uvijek predavao Komeričkom, a račune za fiktivne usluge Josipi Mladinov ili njezinoj zamjenici Jasni Mikić. Nikada se nisu trudili za te usluge dostaviti prateću dokumentaciju, poput putnih naloga i slično.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close Search Window