Antikorupcijske novosti|

MINISTAR pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Državnog sudbenog vijeća Željko Šarić i novinarka Telegrama Ana Raić-Knežević u emisiji HRT-a Otvoreno govorili su o listi sudaca koju je identificirala SOA, a koji predstavljaju sigurnosni problem za Hrvatsku te o uhićenju sutkinje Trgovačkog suda.

Objavljena lista zazvonila na uzbunu

Željku Šariću izvješće SOA-e o identificiranih 20 sudaca koji su sigurnosni problem Hrvatske zvoni na uzbunu. Taj fantomski popis nigdje nije prezentiran, a samom brojkom 20 sudaca, sumnjiče se svi suci.

Ministra Bošnjakovića zabrinulo je što je SOA objavila, no više od toga činjenica da je sve ostalo na tome i ništa nije poduzeto.

Broj slučajeva oduzimanja imuniteta sucima je mali

Broj slučajeva u kojima je došlo do oduzimanja imuniteta sucima i njihove osude je mali, a tipično je za medije da te slučajeve “prezentira na tendenciozan način” i zaključuje da to obilježava sudstvo, rekao je Željko Šarić.

Dodao je i kako metodologija ocjenjivanja sudaca dodjeljivanjem bodova daje površnu i fragmentiranu sliku o kvaliteti njihova rada. “Nije moguće postići nikakav aritmetizirani sustav kojim bi se to izračunalo”, smatra Šarić. “U Hrvatskoj ne postoje izvanserijski suci i dominira solidna osrednjost”, kaže Šarić, “a razlog zašto ih ima puno više nego – primjerice – u Danskoj ili Irskoj – je zato što su u tranziciji nastali brojni novi pravni odnosi koje treba regulirati.”

Zakonski sudac ima slobodu izabrati stečajnog upravitelja

Ministar Dražen Bošnjaković kaže da ga zabrinjava i takav jedan slučaj koji baca sjenu na hrvatsko sudstvo. Pojašnjava da zakonski sudac ima slobodu izabrati stečajnog upravitelja ukoliko procijeni da onaj kojeg je nasumično izabralo računalo nije dovoljno iskusan za pojedini stečajni postupak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close Search Window