Antikorupcijske novosti|

Kako bi se spriječila sprega trgovačkih sudaca i stečajnih upravitelja poput nedavno uhićene sutkinje Vesne Malenice i upravitelja Pere Hrkaća, prije dvije godine je uveden automatski izbor stečajnih upravitelja. Umjesto čovjeka, upravitelje određuje računalo.

Sustav je predstavljen na način da će svi stečajni upravitelji biti podjednako opterećeni, a smanjit će se i mogućnost pogodovanja. Podaci koje imamo, bacaju sumnju na oba cilja. Slučajnim, računalnim odabirom, do prošlog tjedna je čak 4901 stečajni postupak dobilo tek šest stečajnih upravitelja. Neki od 329 stečajnih upravitelja su istim tim odabirom završili na tek par postupaka od ukupno 28.443 stečaja, neki nisu imali niti jedan. Neki su imali i 200 stečajeva, ali to je minorno u usporedbi sa šest vodećih upravitelja.

Jednom čovjeku 1312

Stečajni upravitelj Ivan Gjurašić je rekorder sa 1312 stečajeva u zadnje dvije godine, slijede Jelenko Lehki s 913 stečajeva, zatim upravitelji sa 813 stečajeva, 681 stečajem, 661 stečajem i 521 stečajem. Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić kaže da je to dokaz da sustav ne funkcinira, a možda i da pogoduje.

– I način izbora stečajnih upravitelja još jedan dokaz da se zakoni i propisi pišu u interesu određenih pojedinaca. O ovoj anomaliji je višekratno obavješten i predsjednik suda i Visoki trgovački sud, no nitko ne reagira – kaže Kolakušić.

 

Ostatak pročitajte OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close Search Window