Antikorupcijske novosti|

Ukidanje predsjednika sudova je preduvjet za pošteno pravosuđe

Sudac Mislav Kolakušić, predsjednik udruge Antikorupcija te nositelj građanske liste za Europski parlament najavljuje radikalna i efikasna rješenja za rješavanje problema korupcije u pravosuđu i prekomjerne državne potrošnje koji uništavaju Hrvatsku kako financijski tako i moralno, ubijajući vjeru da Hrvatska može biti normalna država po mjeri većine građana.

Rješenja suca Kolakušića krajnje su jednostavna, i savršeno učinkovita, a njihova provedba ovisi samo o jednom-spremnosti građana da izađu na izbore i daju povjerenje jednom čovjeku sa obvezom da isporuči promjene o kojima govorimo već godinama.

Ukidanje predsjednika sudova-uništenje korupcije

Sudac Kolakušić zalaže se za ukidanje funkcije predsjednika sudova u kojoj vidi izvor korupcije u pravosuđu, s obzirom da se sa te pozicije može vrlo uspješno manipulirati dodjelom sudskih predmeta, a time i utjecati na ishode sudskih sporova. U Hrvatskoj imamo 58 prvostupanjskih sudova i 122 njihove ispostave te 18 žalbenih. Što znači da imamo 152 predsjednika sudova i njihovih zamjenika te oko 440 predsjednika odjela i njihovih zamjenika, što u realnosti predstavlja barem 30.300 manje riješenih predmeta svake godine. Dakle, bez ikakvog pravnog, ekonomskog ili bilo kojeg drugog opravdanog razloga imamo 592 suca koji su oslobođeni rješavanja predmeta u cijelosti ili u znatnoj mjeri. Godine 2006. imali smo 255 sudova (510 predsjednika sudova i zamjenika te više od 1000 predsjednika odjela i zamjenika), 2014. imali smo 158 sudova pa nije teško dokučiti jedan od razloga tako brojnih neriješenih predmeta iako imamo 1900 sudaca. Trećina sudaca nije rješavala predmete. Što je posao vodećih ljudi na sudovima? Koliko im radnog vremena oduzima upravljanje sudom? Ne postoji ni jedan opravdani razlog da se stvaraju i promoviraju „nadsuci“ jer je to temelj za stvaranje kasta u pravosuđu, a s druge strane znatno umanjuje broj riješenih predmeta. Predsjednik suda ima 100% oslobođenje od rješavanja predmeta, što znači da im se izborom za predsjednika suda gotovo automatski osigurava i napredovanje na viši sud, zamjenik predsjednika 50%, predsjednik odjela 30% i to su samo početna oslobođenja. Suci bi se trebali baviti isključivo radom na predmetima, a kod nas preostali suci više vremena troše na unošenje podataka u cijelo desetljeće zastarjeli centralizirani kompjutorski sustav ICMS, obračun i naplatu pristojbe te troškova postupka nego na pravi sudački posao, a to je primjena prava u svrhu ostvarenja pravde.

Sudac Kolakušić najavljuje i reformu sudačke mreže pa bi umjesto sadašnjih 58 prvostupanjskih, 122 ispostave, 18 žalbenih sudova uskoro mogli imati 7 prvostupanjskih  i 4 žalbena suda, a ukidanje 592 predsjednika sudova i zamjenika rezultiralo bi u startu sa 30.300 više riješenih predmeta svake godine

Fotografija: Plan reforme sudačke mreže

Nadalje, sudac Kolakušić najavljuje i radikalne rezove državnih dužnosnika, brojnih nepotrebnih tijela i agencija koje su godinama služile za uhljebljivanje podobnih kadrova. Sadašnja brojka od 154 državna dužnosnika izmjenama zakonskih akata svela bi se na 20 što bi u istom trenutku predstavljalo uštede u visini od 300 milijuna kuna.

Fotografija: Plan rezanja državnih dužnosnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close Search Window