All for Joomla All for Webmasters
Vijesti

Suđenje Sanaderu je farsa, 5 procesa, nijedna pravomoćna presuda

Nakon odlaska iz politike, Sanader se suočio s čak 5 korupcijskih procesa u kojem mu je na teret stavljena pljačka više od 100 milijuna kuna javnog novca. No, unatoč godinama provedenim na sudovima, hrvatsko pravosuđe nije uspjelo niti jedan proces dovesti do kraja. Čak tri osuđujuće presude protiv Sanadera pale su na Vrhovnom sudu i trenutno se vode ponovljeni sporovi.

Fotografija: Screenshot YT

5 procesa, 3 ukinute presude, 1 postupak u tijeku i 1 nepravomoćna  osuđujuća presuda.

Sjeća li se itko nekadašnjeg premijera Republike Hrvatske, Ive Sanadera, čovjeka kojemu se sudi već više od  7 godina, a koji još uvijek ni za jedno kazneno djelo nije pravomoćno presuđen? Ivo Sanader, danas na leđima ima samo nepravomoćnu presudu za slučaj Planinska u trajanju od 4 i pol godine koju ne mora odslužiti sve do konačne potvrde i pravomoćnosti presude.

Nakon odlaska iz politike, Sanader se suočio s čak 5 korupcijskih procesa u kojem mu je na teret stavljena pljačka više od 100 milijuna kuna javnog novca. No, unatoč godinama provedenim na sudovima, hrvatsko pravosuđe nije uspjelo niti jedan proces dovesti do kraja. Čak tri osuđujuće presude protiv Sanadera pale su na Ustavnom sudu i trenutno se vode ponovljeni sporovi.

KRONOLOGIJA:

10. prosinac 2010. uhićen u Austriji
18. srpanj 2011. izručen Hrvatskoj
16. prosinac 2011. pušten da se brani sa slobode(jamčevina 12.4 milijuna kuna)
20. studeni 2012. zatvoren nakon presuda u slučajevima Hypo i INA-MOL
25. studeni 2015. pušten na slobodu nakon što je Ustavni sud srušio presude u slučajevima Hypo i INA-MOL i FIMI media

 

PROCESI:

1) INA-MOL-ukinuta presuda 2015. godine

Po pravomoćnoj presudi u aferi Ina – MOL koju je ukinuo Ustavni sud, Sanader je primio 10 milijuna eura mita u zamjenu da se mađarskom MOL-u prepuste upravljačka prava u Ini. Usto, dogovorio je i izdvajanje plinskog biznisa iz Ine te tako oštetio hrvatsku državu.

2) HYPO-ukinuta presuda 2015. godine

U slučaju Hypo osuđen je zbog primanja provizije od te banke u iznosu od 3,6 milijuna kuna sredinom devedesetih, kad je bio zamjenik ministra vanjskih poslova i pregovarao s predstavnicima Hypo Alpe Adria banke o kreditu koji Hrvatska treba podići da bi kupila zgrade veleposlanstva u svijetu. To je jedinstvena osuda za ratno profiterstvo u Hrvatskoj. Presuda je ukinuta i sudi mu se ponovo.

3) FIMI MEDIA-ukinuta presuda 2015. godine

Prvi postupak: Nepravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna, a bio je to i prvi sudski postupak od nezavisnosti Hrvatske u kojem je neka politička stranka bila osuđena za korupciju. Nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić je kažnjen s tri godine zatvora, bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Ponovljeni postupak: USKOK za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media tereti bivšeg premijera i bivšeg šefa HDZ-a Ivu Sanadera te HDZ i ostale optuženike. Sutknija Irena Kvaternik.

4) HEP-postupak u tijeku

U aferi HEP-Dioki optužnica je podignuta krajem 2012. godine, a uz Ježića i Sanadera bio je optužen i Ivan Mravak, koji je u međuvremenu preminuo.

Prema optužnici, Mravak je na nagovor Sanadera Ježiću u ime HEP-a dao pozajmicu od 15 milijuna kuna te je HEP Ježićevim tvrtkama naplaćivao struju po znatno nižoj cijeni, čime je HEP oštećen, kako tvrdi optužnica, za 3,8 milijuna kuna.

5) PLANINSKA-Nepravomoćna presuda 7. travnja 2017.

Ivo Sanader je 2009. godine zloupotrijebio svoj položaj “pomogavši” tadašnjem saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Fioliću da po prenapuhanoj cijeni proda zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio ministar Petar Čobanković. Sanader je za tu “uslugu” od Fiolića dobio gotovinsku proviziju, odnosno mito u iznosu od deset milijuna kuna i milijun eura.

Sanader je osuđen na 4 godine i šest mjeseci, Fiolić na jednu godinu koja se zamjenjuje radom za opće dobro, kao i Mlinarević. Budući da je kazna manja od 5 godina, Sanader će pravomoćnu presudu čekati na slobodi.

Sanader mora vratiti 17 milijuna kuna, a mesnice Fiolić i Centar za reprodukciju u stočarstvu kažnjeni su s 50 i 70 tisuća kuna.

Komentari
Suđenje Sanaderu je farsa, 5 procesa, nijedna pravomoćna presuda
komentara

Antikorupcija.hr prati i otkriva sve oblike korupcije na svim razinama društva. Pozivamo sve građane koji imaju saznanja o koruptivnim djelima da nam se jave s povjerenjem, anonimno ili s imenom i prezimenom kako bi kriminal izveli na svjetlo i primjereno ga kaznili.

Copyright © 2017 Antikorupcija.hr

To Top