Korupcija|

NAKON jučerašnje informacije o tome kako su sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Vesna Malenica i stečajni upravitelj Pero Hrkać te poduzetnik Milan Lučić, Miroslav Mitak i Josip Debić uhićeni u operaciji USKOK-a i PNUSKOK-a, polako se otkrivaju i detalji cijelog slučaja.

Naime, sumnja se da su od 2008. do 2017. godine na više stečajnih postupaka priskrbili sebi više od 27 milijuna kuna, a ukupna šteta iznosi više od 45 milijuna kuna.

Danas tijekom dana očekuje se kako će započeti i ispitivanja uhićenih.

Činjenica da se radi o jednom od rijetkih slučajeva uhićenja sudaca privukla je dosta medijske pozornosti.

Dojavili Malenici da se sprema uhićenje?

Jako je zanimljiv i sam tajming uhićenja sutkinje Malenice i ostalih. Umjesto ujutro, uhićenja su krenula kasno popodne.

Naime, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) takve akcije u pravilu izvode rano ujutro.

Tako je trebalo biti i u jučerašnjem slučaju – naime, USKOK i PNUSKOK su akciju planirali za srijedu ujutro, ali je jučer poslijepodne naprasno sazvana izvanredna sjednica Državnog sudbenog vijeća, koje je u tajnosti skinulo imunitet sutkinji Vesni Malenici, nakon čega je akcija mogla krenuti.

Navodno je do iznenadne promjene plana došlo nakon što je netko iz sustava dojavio sutkinji da će biti uhićena, pa su PNUSKOK i USKOK hitno krenuli u akciju.

Zlorabili funkcije?

Podsjetimo, sutkinja Malenica je tijekom 2016. godine u čak osam slučajeva postavila za stečajnog upravitelja Peru Hrkaća što je, pretpostavlja se, bio povod pokretanju istrage.

Sumnja se da su zlorabili svoje funkcije kako bi pogodovali pojedinim strankama u stečajnim postupcima i tako izvlačili novac za sebe. Spominju se različiti stečajni postupci – od Glumina banke do tvrtke Amfora Maris u vlasništvu poduzetnika Milana Lučića.

Stečajni upravitelj Pero Hrkać javnosti je vjerojatno najpoznatiji po tome što je vodio stečaj Tvornice željezničkih vlakova Gredelj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close Search Window